среда, 2. јун 2010.

Naltrexon implant protiv droge i naltrexone injekcija

Naltrexon implant – Naltrexon depo (čip, blokator)


Mnogobrojni problemi vezani za nedisciplinovano uzimanje Naltrexona u tabletama su nagnali naučnike da potraže nova rešenja zaštite od recidiva.

Kao rezultat temeljnih istraživanja su se pojavile različite varijante Naltrexon depoa koji se drugačije zove Naltrexon implant, blokator ili čip. Takva vrsta blokatora se plasira u organizam potkožno ili intramuskularno postepeno se razlažući čime se oslobađa supstanca naltrexona. Naltrexon depo oslobađa supstancu održavajući neophodnu aktivnost naltrexona u krvi u periodu od nekoliko nedelja ili meseci, do godinu dana. Za to vreme su opijatski receptori pouzdano blokirani. Heroin nije u stanju da deluje na njih i izazove svoje uoobičajeno dejstvo.

Naltrexon depo ili naltrexon implant je uveden početkom 90-ih godina u Americi, zatim u Nemačkoj i još nekim državama Evrope. Danas Naltrexon implant preporučuju lekari kao magistralni lek po celom svetu.

Naltrexon implant izgleda kao niz cilindričnih kuglica ili tableta bele ili bež boje. One su sterilno upakovane u specijalni špric tupog kraja koji je obrađen gama zracima. Različite varijante Naltrexon implanta koji se popularno nazivaju blokator ili čip, sadrže 500mg osnovne supstance naltrexona i aktivno obezbeđuju zaštitu od recidiva od 2 do 12 meseci.

Mala hirurška intervencija se obavlja pod lokalnom anestezijom. Pravi se rez od 2-3cm na donjem delu stomaka ili nadlaktice. U specijalno obrazovani potkožni ili mišićni kanal se plasiraju kuglice naltrexon posle čega se rez zašiva. Posle ovakve hirurške intervencije je obavezno previjanje i kontrole. Šavovi se skidaju za 7 do 10 dana.

Prednosti Naltrexone implanta (čip)

 - Zaštita od recidiva je efikasnija od tableta Naltrexona iz razloga što ne treba uzimati svakodnevno lekove
- Nije potreban nadzor pri uzimanju Naltrexon tableta kao i konflikti sa rođacima
- Nemoguće je zaboraviti ili predomisliti se da se uzme Naltrexon
- Potrebne su manje količine Naltrexona zato što lek ne prolazi kroz želudac i jetru
- Mogućnost smanjenja žudnje čak više od Naltrexon tableta, jer se njegov unutrašnji sukob motivacija okončava time što se Naltrexon implant nalazi u telu
- Pacijent je sve vreme svestan toga da je implant ispod kože i psihološki je svestan toga da zaštita od droge, mirniji je i sigurniji u sebe

Nedostaci Naltrexon implanta


- Minimalna hirurška intervencija i mali ožiljak sa privremenom osetljivošću tog dela kože
- U malom broju slučajeva dolazi do upale mesta gde je ugrađen implant ili odbijanje implanta koje se obično jednostavno saniraju pomoću antibiotika ili lekovima protiv upale
- Implant se razlaže za nekoliko meseci dok kuglice implanta sasvim nestaju nešto sporije 

Naltrexon injekcija - Tečni implant

Naltrexon injekcija odgovara osobama koje žele da izbegnu hiruršku intervenciju za plasiranje naltrexon implanta. Tečni implant naltrexona se primenjuje kao intramuskularna injekcija.

Tečni implant je uljani rastvor soli masnih kiselina naltrexona koje se postepeno metaboliziraju. U toku jednog meseca ovaj lek održava potrebnu koncentraciju naltrexona u organizmu štiteći receptore od narkotika.

Tečni implant naltrexona je providna tečnost uljanog rastvora upakovana u tamne bočice od 10ml.

Koje su prednosti injekcije naltrexona (tečnog implanta) u odnosu na tvrdi naltrexon implant?

- Nema potrebe za hirurgom
- Nije potrebna lokalna anestezija
- Nema potrebe za hirurškim zahvatom, previjanjem, skidanjem konaca
- Nema rizika od upale usled nepravilnog hirurškog zahvata
- Nema rizika od odbijanja implanta
- Nema ožiljka

Koji su nedostaci tečnog naltrexon implanta?

- Protivopijatska blokada traje samo jedan mesec

Potrebno je primiti injekciju naltrexona svakog meseca.

Treba dodati da je Alkemers Inc. USA više od 10 godina radila na formuli preparata pod nazivom Vivitrol koji je varijanta tečnog naltrexon implanta.

Kako se priprema i primenjuje Vivtrol?

Molekule naltrexona su ujedinjene sa polylactide-co-glycolide (PLG). Suspenzija se priprema direktno pre uvođenja preparata u jagodicu. Supstanca u prahu se meša sa specijalnim rastvaračem i odmah se daje injekcija. Za to se primenjuje specijalan špric i igla. Čestice polimera polako oslobađaju naltrexon. Jedna doza vivitrola sadrži 380mg naltrexona. Ta količina je dovoljno kako bi se održavala potrebna koncentracija naltrexona u krvi tokom jednog meseca.