уторак, 13. април 2010.

Crystal Meth: najkraći put do zombija


'Meth' jer je kratica od riječi methylamphetamin (ili methamphetamin), a radi se o sintetičkom stimulacijskom sredstvu na bazi amfetamina prvi put proizvedenom u Japanu. Cijena: 70 eura po gramu
Ne želimo da netko pomisli da su ostale vrste droge imalo bolje od ove, no Crystal Meth je definitivno jedan od najružnijih i najkraćih puteva do smrti. Samo za one s jakim želucem!

Nova party droga koja zadnjih nekoliko godina hara noćnim klubovima između New Yorka i San Francisca zove se Tina. Točnije, Christina ili Crystal Meth(amfetamin). Znamo, zvuči uzbudljivo, a još k tome ima i to zvučno žensko ime, no ono što je ovdje uistinu novo je samo ime.

Prava istina je ta da je Crank, Ice, Benzedrine, Chalk, Bambinos, Dixies, Diamonts, Mao, Mollies, Jugs, Ups Ice ili Yaba, kako se još sve naziva Crystal Meth, običan metamfetamin tj. vrsta XXL varijante amfetamina, koji pod mikroskopom izgleda kao gorski kristal, a koji je kemičarima, no prije svega vozačima kamiona, Hell's Angelsima i vojnicima dobro poznat već stotinjak godina.

Konzum: ušmrkavanje, pušenje, gutanje ili putem igle. Ovisnost nastupa vrlo brzo, pogotovo ako se droga puši ili ušpricava i time naglo dospijeva u krv

Ugrubo pojednostavljeno, ovako se osjeća čovjek koji konzumira Crystal Meth: zamislite skijašku skakaonicu koja počinje na Sljemenu, a završava u Garmisch-Partenkirchenu. Čovjek je euforičan već kad se popne na nju. Potom slijedi spektakularan let nad Europom (euforija, visok krvni tlak, rast samopouzdanja, libida i stanje budnosti), a umjesto klasičnog pada s lomljenjem svih ekstremiteta dobiva halucinacije, paranoju, lupanje srca, amneziju, nervozu, snažno tjelesno propadanje, ekceme, velike šanse da ćete pokupiti HIV, komu te naposljetku smrt.

Pomiješate li kojim slučajem Meth s Viagrom ili nedajbože ecstasyjem - skorim ekscesima koji će najverojatnije završiti u crnoj kronici ništa ne stoji ne putu. No, koliko je situacija zapravo ozbiljna svjedoči i podatak da je čak i pomalo suzdržani New York Times objavio članak o razuzdanim gay sex partyjima koji se održavaju po noćnim klubovima i hotelima preko cijelog vikenda okrivivši upravo Crystal Meth za nagli porast oboljelih od AIDS-a.

Njujorška antikampanja: Posebna ponuda - kupiš Crystal i dobiješ HIV. I to besplatno!

Prije svega pet godina njujorška organizacija Crystal Meth Anonymus je na svojim sastancima koji nude programe tipa 'u 12 koraka do oslobođenja od ovisnosti' brojila svega 5-6 ovisnika. Stanje stvari danas - više od 23 takva društva koja broje na stotine sudionika. Njujorški pak liječnici javljaju da je 20% homoseksualaca zaraženo virusom HIV-a uglavnom zbog konzumiranja Metha, koji kod čovjeka izaziva veliku želju za anonimnim seksom.


Amerika već broji milijun ovisnika o methu, a opasnost se uvelike približila i Istočnoj Europi, među kojima prednjače Poljska i Njemačka
No, osim gay populacije, najviše je ugroženo siromašno stanovništvo budući da se Crystal Meth može relativno lako i nadasve jeftino proizvesti u kućnoj radinosti. Jedna od žrtava Crystala je i Theresa Baxter (42) čija se transformacija izgleda već neko vrijeme koristi na internetu kao jedna od mogućnosti zatrašivanja novih potencijalnih konzumenata ove opasne vrste droge.

Thersa Bayter prije ovisnosti o Crystal Methu


Razmak između ovih dviju fotografija po načelu prije/poslije iznosi svega tri i pol godine. "Počela sam uzimati Meth jer sam patila od depresije," kaže Theresa, "a on se pokazao kao znatno jeftiniji i učinkovitiji od ostalih sredstava. Kada bi djelovanje popustilo, uzimala bih sve sve veće i veće količine, sve dok naposljetku nisam mogla više spavati (čak 14 dana u nizu nisam oka sklopila), dok mi nisu poispadali svi zubi i dok nisam izgubila 18 kilograma."

Thersa Baxter nakon tri i pol godine ovisnosti

Američka savezna država Oregon je prvo upozorila na opasnosti koje sa sobom donosi konzumiranje Crystal Metha i zabranila kupovinu pseudoefedrina osim na recept. Nažalost, za ljude kao što su Theresa ovaj zakon je došao prekasno, jer droga ne samo da joj je kompletno uništila zdravlje i izgled, već ju je učinila i kriminalkom. Zbog krađe i posjedovanja droge Baxterova mora odležati u zatvoru 5 mjeseci, no ono što ju najviše boli je to da se više ne može pogledati u ogledalo, jer ju je Meth pretvorio u živućeg zombija. I to nepovratno

Нема коментара:

Постави коментар